14/04/25

Kreatywne pomysły na wielkanocne wypieki

Witajcie!

Czas przedświątecznych przygotowań to nie tylko żmudne sprzątanie, ale przede wszystkim przygotowanie wielkanocnych przysmaków. My proponujemy sernik z brzoskwiniami i białą czekoladą.

Tło: ciemnoszare, w rogu widać biało-zieloną ściereczkę. Na środku widać okrągłą drewnianą deskę, na której leży sernik z brzoskwiniami oblany polewą z białej czekolady.
Źródło: własne, przygotowane przy pomocy aplikacji Canva

Składniki:

- 5 małych jajek,

- pół szklanki cukru (70 g)

- kostka masła (200g)

- budyń waniliowy z cukrem (60g)

- twaróg z wiaderka (1 kg)

- 2 tabliczki białej czekolady (200g)

- śmietanka 36% (200g)

- puszka brzoskwiń


Przepis:

1. Masło roztapiamy w rondelku lub mikrofali, a potem odstawiamy do wystudzenia.

2. Białka oddzielamy od żółtek. Białka można schować do lodówki - będą potrzebne na koniec :)

3. Żółtka ubijamy z cukrem minimum 5 minut na bardzo jasną i puszystą masę. 

4. Cały czas mieszając, dodajemy po łyżce twarogu z wiaderka.

5. Wystudzone masło wlewamy wąskim strumyczkiem i ciągle mieszamy.

6. Wsypujemy proszek budyniowy i dokładnie mieszamy, żeby uniknąć grudek.

7. W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli.

8. Dodajemy białko do masy serowej i delikatnie łączymy je łyżką - nie chcemy, żeby masa straciła puszystość, wiec mikser się nie sprawdzi. 

9. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wrzucamy pokrojone w kostkę brzoskwinie - tyle ile chcemy :)

10. Ciasto wkładamy do piekarnika - pieczenie góra/dół w 160 stopnia. Sernik pieczemy 1,5 godziny. Po upieczeniu zostawiamy w zamkniętym i wyłączonym piekarniku na 15 minut, a kolejne 10 z uchylonymi drzwiczkami. W trakcie pieczenia sernik mocno wyrasta, a po wyłączeniu piekarnika opada - to normalne, ale trzeba go zostawić w wyłączonym piekarniku, żeby nie dostał szoku od nagłego spadku temperatury. 

11. Polewa: podgrzewamy opakowanie śmietanki 36%, ale uważamy, żeby jej nie zagotować! Siekamy czekoladę na drobne części, które należy wmieszać do śmietanki. Mieszamy polewę do momentu kiedy uzyskamy błyszczącą i jednolitą masę. Polewę przestudzamy, żeby zgęstniała.

12. Gdy sernik już jest przestudzony, pokrywamy go polewą. Ciasto od góry nie może być gorące, ponieważ wtedy wchłonie polewę. 

13. Wkładamy całość do lodówki na całą noc.

ŻYCZYMY SMACZNEGO SERNIKA I WSPANIAŁYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kreatywne pomysły na wielkanocne wypieki

Witajcie! Czas przedświątecznych przygotowań to nie tylko żmudne sprzątanie, ale przede wszystkim przygotowanie wielkanocnych przysmaków. My...