30/01/23

DZIEŃ ROGALIKA

Z okazji DNIA ROGALIKA polecamy naszym CZYTELNIKOM  pyszny przepis.
Smaczny rogalik z herbatą lub kawą i piękna książka to doskonały sposób na umilenie sobie dnia.


ROGALIKI DROŻDŻOWE 

- 250 ml. wody lub 250 ml. mleka lub pół na pół 
- 60 g roztopionego masła
- 2 łyżki cukru
- 2 jaja
- 15g świeżych drożdży
- 600g mąki pszennej

Masło rozpuszczamy w rondelku, wszystkie składniki zarabiamy w misce i zostawiamy na ok. godzinę do wyrośnięcia. Odrywamy mniejsze kawałki ciasta i wałkujemy (jak na pizzę), przekrawamy tak aby powstały trójkąty. Na każdym układamy marmoladę lub twaróg lub czekoladę i zwijamy od szerszej strony. 
Gotowe rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do pieca - funkcja termoobiegu 180 stopni na ok. 16 - 20 min.
Z tego przepisu wychodzi ok. 40 rogalików.


Na białej koronkowej serwecie znajduje się filiżanka na spodeczku z herbatą oraz talerzyk z pięcioma rogalikami posypanymi cukrem pudrem. Za nimi leżą różowe goździki na zielonej gałązce.
[fot. własna]


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Światowy Dzień Pingwina

Drodzy czytelnicy! Kto nosi cały rok frak, zajada się rybami i jest nielotem? Tak jest! To nasz przyjaciel pingwin! Tak się składa, że dziś ...