Z okazji DNIA ROGALIKA polecamy naszym CZYTELNIKOM pyszny przepis.
Smaczny rogalik z herbatą lub kawą i piękna książka to doskonały sposób na umilenie sobie dnia.
ROGALIKI DROŻDŻOWE
- 250 ml. wody lub 250 ml. mleka lub pół na pół
- 60 g roztopionego masła
- 2 łyżki cukru
- 2 jaja
- 15g świeżych drożdży
- 600g mąki pszennej
Masło rozpuszczamy w rondelku, wszystkie składniki zarabiamy w misce i zostawiamy na ok. godzinę do wyrośnięcia. Odrywamy mniejsze kawałki ciasta i wałkujemy (jak na pizzę), przekrawamy tak aby powstały trójkąty. Na każdym układamy marmoladę lub twaróg lub czekoladę i zwijamy od szerszej strony.
Gotowe rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do pieca - funkcja termoobiegu 180 stopni na ok. 16 - 20 min.
Z tego przepisu wychodzi ok. 40 rogalików.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz